İçeriğe geç
Anasayfa » Eğitim Notları » Hangi elektrod nereye takılır?

Hangi elektrod nereye takılır?

Lütfen öncelikle KANAL ve MONTAJ Kavramı konulu makaleyi okuyunuz.

EEG kayıtlaması için tüm dünyada ortak bir bağlantı şekli kullanılır. 10-20 bağlantı şekli olarak adlandırılan bu yöntem, kullanacağınız kanal sayısına göre elektrodların yerleşimini belirler.

İster erişkin, ister yenidoğan, ister pediatri için EEG kaydı yapıyor olun, kullandığınız elektrod sayısı (yani açık kanallardan) dışında iki adet elektrodunuz vardır: TOPRAK ve REFERANS elektrodları

Bu elektrodlar “tüm” EEG kaydınızın kalitesini etkileyen ORTAK elektrodlardır. İkisinden birisinde problem olduğunda, tüm EEG kaydınız kötü olacaktır. Zira bu iki elektrod, tüm kanallar için etken elektrodlardır.

G1 olarak belirtilen elektrod TOPRAK girişidir. Kafa üzerinde sinyal yönünden zayıf bir noktaya takılır. Tercihen alın seçilebilir. (Bazı cihazlarda Z girişi olarak ezberlenmiş giriş budur.)

G2 olarak belirtilen elektrod REFERANS girişidir. Tercihen tüm elektrodlara eşit mesafede olan bir nokta seçilir. Cz ve Fz arası rutin uygulamalar için verimli bir bölgedir. Kulak arkası gibi ölü bir alan da seçilebilir.